Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam směřuje náš sport

Český sport není v dobré kondici a zatím se mu na lepší časy neblýská. V souvislosti s nedostatkem finančních prostředků a zvyšujícím se počtem byrokratických klacků pod nohama v klubech a oddílech, přestal sport fungovat úplně.

I díky tomu nenávratně ubyla celá řada dobrovolníků, trenérů a funkcionářů, prostě těch, na kterých naše tělovýchova vždycky právem stavěla. Každý současný sportovní úspěch na mezinárodním kolbišti je vlastně velký zázrak. Počet organizovaných obyvatel je v České republice pod úrovní 20%, přičemž v Evropské unii organizovaně sportuje dvojnásobek populace. Nejvíce je to vidět při porovnání úrovně kolektivních sportů s okolními zeměmi.

Naše republika, kdysi sportovní velmoc, chřadne a nemoc se příliš léčit nedaří. Pro půl milionu dětí je z finančních důvodů sport nedostupný. Kolik talentů, šikovných kluků a holek má problémy dostat se k výkonnostnímu sportu, kolik talentů nemůže projevit své schopnosti pro vrcholovou úroveň. Přitom naše trenéry ve velkém množství najdete na všech obydlených kontinentech ve stovkách zemí, včetně těch nejvyspělejších.

Hnutí ANO dnes hledá různé možnosti, jak očistit sport od mafiánských praktik minulých období, a také se snaží vytvořit prostředí, které by umožňovalo lepší přerozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu do této důležité oblasti. Předpokládám, že hledali cesty, aby se vyhnuli chybám, kterých se například dopustili jejich předchůdci.

Stěžejní bude nejen trvalé navyšování finančních prostředků, ale také nutnost nalézt způsob jak nastavit a kontrolovat financování sportu. Je třeba stanovit měřitelné cíle a metody, jak vyhodnotit výsledný efekt jednotlivých dotací. MŠMT léta selhává jako garant, neboť nebylo doposud schopné zabránit nerovným podmínkám právě při jejich rozdělování. Právem tak docházelo po léta minimálně k podezření na nečestné a korupční jednání účastníků dotačních řízení. Samočistící efekt by měly nalézt a uplatňovat všechny organizace, pokud chtějí dosahovat na podporu ze státního rozpočtu.

Cesta k nápravě, kterou tato vláda v demisi zvolila, je zřízení funkce vládního zmocněnce pro sport. Jeho úkolem bude mimo jiné připravit specializovaný úřad, který převezme problematiku sportu do své správy. Vládní zmocněnec pro sport se má podílet na vypracování plánu státní politiky ve sportu, vypracování novely zákona, na základě které vznikne agentura pro řízení sportu. Dosud není jasné, jaké bude mít kompetence ve vztahu ke vládě, ministerstvu či ke státnímu rozpočtu. Necháme se překvapit. Doufám jen, že to bude po špatných letech milé překvapení.

Jsem však rád, že ani ministr a ani vládní zmocněnec nehledají garanta na přerozdělování financí ze státního rozpočtu prostřednictvím některých střešních organizací, jak tomu bylo u některých dotací v minulosti. Vážíme si činnosti Českého olympijského výboru, České unie sportu i jiných organizací, ale plnou zodpovědnost za financování sportu musí nést vláda.

KSČM léta tvrdí, že sport si zasluhuje přinejmenším samostatnou rozpočtovou kapitolu. Pokud nový úřad nastaví pravidla pro rozdělování peněz, začne s přípravou nového zákona o podpoře sportu, vypracuje plán státní politiky pro delší časové období, pak ho přivítáme s otevřenou náručí. Ministr školství by měl naopak redukovat počet zaměstnanců na svém ministerstvu.

Velký cíl budoucího zmocněnce, který se ujme svého postu 1. března, je přitáhnout děti ke sportu a pohybovým aktivitám. Moc bych přál českému sportu, aby se to podařilo, ale po létech půstu to vůbec nebude jednoduché a pouhé proklamace nestačí. Navíc musíme počítat s tím, že pětadvacetiletá sportovně zanedbaná generace své děti ke sportu příliš aktivně nepovede. Teprve praxe prokáže, zda přibývá dětí v klubech, zda ubývá dětské obezity a tělocvik se posouvá v oblíbenosti předmětů opět směrem vzhůru.

Autor: Ivo Pojezný | pátek 16.2.2018 16:40 | karma článku: 10,63 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Ivo Pojezný

Zrušení kojeňáků? Lež Petra Gazdíka ze STAN!

V pátek 6. srpna na jednání Sněmovny prošel zákaz ústavní péče pro děti do tří let s účinností od roku 2025. Budou se tedy rušit staré dobré kojeňáky a dětská centra!

10.8.2021 v 20:38 | Karma: 25,91 | Přečteno: 849x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Dnes rezignoval na svoji funkci předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Dnes rezignoval na svoji funkci předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Jako důvod své rezignace označil obrovské pracovní vytížení, na které doplácela jeho rodina.

17.5.2021 v 16:26 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Dětem chybí každodenní pohyb

Dvě třetiny českých školáků pravidelně sportují, většině ale chybí každodenní pohyb. Doporučení Světové zdravotnické organizace, aby se děti věnovaly pohybovým aktivitám aspoň hodinu denně, splňuje zhruba pětina školáků.

27.2.2020 v 9:21 | Karma: 3,99 | Přečteno: 115x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Učme děti, že pravda má velkou hodnotu

Člověk je tvor chybující. Pokud však dovede chybu přiznat a hledat cestu nápravy, je to ještě únosné.

31.1.2020 v 8:28 | Karma: 11,06 | Přečteno: 263x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Zamyšlení

Rok 2019 byl po pracovní stránce úspěšný. Podařilo se prosadit mnoho dobrého pro život nás všech. V mém soukromém životě nenastaly žádné katastrofy, a to je dobře.

19.12.2019 v 13:59 | Karma: 5,08 | Přečteno: 103x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 370x
Jsem rodák z Kyjova, kde jsem řadu let učil na speciální škole. Po dlouholetých zkušenostech v komunální a krajské politice jsem se v roce 2013 stal poslancem za KSČM, kde působím dodnes. 

Seznam rubrik