Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Až skončí s diplomacií, bude se čínský velvyslanec věnovat stolnímu tenisu

"Dnes mi vyšel rozhovor v novinách, ale jelikož je tak málo lidí, kteří v dnešní době kupují tisk, tak vám jej přidávám sem." :-)

Není to tak dávno, kdy za zajímavých okolností – ke kterým jste i sám iniciativně přispěl, navštívil jižní Moravu čínský velvyslanec v ČR Zhang Jianmin. O co šlo konkrétně?

V květnových dnech jsem byl informován o tom, že velvyslanec Čínské lidové republiky navštíví z pracovních důvodů jižní Moravu, o které jsme hovořili před časem při našem prvním setkání. Nebylo možné ho nepřivítat na místech jeho zájmu a neukázat mu, že jakákoliv spolupráce může být vítaná oběma stranami.
Myslím si, že právě spolupráce s Čínou má velkou perspektivu, a je pro nás obrovskou příležitostí pro ekonomickou spolupráci nejen firem, ale také krajů, obcí či měst. V každém případě můžeme zvětšit potenciál investic například i proto, že minulá paní velvyslankyně dopomohla k tomu, že jako evropské centrum si vybrala Bank of China v Praze. Význam samozřejmě umocnila návštěva čínského prezidenta v Praze. Proto si řada finančních institucí připravuje možnosti vstupu na náš trh. Zvyšuje se počet přímých linek mezi Prahou a Čínou, což silně rozvíjí turistický ruch - a je to nakonec vidět jak v Praze, tak třeba i v Českém Krumlově. Za chvíli tyto dvě destinace stačit nebudou, nabídnout musíme také jiná místa, třeba naše hory, jižní Moravu, nebo naše v minulosti tolik proslulé lázeňství.

Ale při návštěvě Hodonína možná nešlo na prvním místě ani tak o obchodní spolupráci, turistiku atd. Co je pravdy na tom, že jste ho „nachytal“ na sport?

Když jsme se loučili s minulou paní velvyslankyní, tak jsme samozřejmě očekávali s velkou zvědavostí, kdo ji nahradí. Myslím si, že volba nového zástupce Čínské lidové republiky byla velmi šťastná, neboť pan velvyslanec je diplomaticky velmi fundovaný a zkušený profesionál s otevřeným srdcem. Osobně ho považuji za jednoho z nejlepších pracovníků ministerstva zahraničních věcí Číny, což ukazuje na důležitost České republiky pro možnost rozvoje evropsko - čínských vztahů. Zároveň je to velká příležitost pro nás. Zásluhu na tom má zcela jistě prezident republiky Miloš Zeman.
Při našem prvním setkání, kdy byl poprvé představen Meziparlamentní skupině přátel s Čínou v rámci Meziparlamentní unie mne pan velvyslanec Zhang Jianmin, překvapil mne svojí znalostí stolního tenisu a zájmu o něj. Ani nevím, zda to bylo z legrace, když říkal, že jeho další pracovní život po diplomatické misi bude právě u tohoto sportu. Tak uvidíme. Právě když jsem se zmínil o hodonínském stolním tenise, sám zmínil jeden z největších juniorských turnajů, který se zde koná každý rok, a kterého se účastní i čínská reprezentace.
Čínští stolní tenisté příliš po turnajích nejezdí, je to spíše výjimka, mají dostatečnou konkurenci v domácím prostředí. Na mistrovství světa si tak vlastně jezdili jen pro medaile. Změna pravidel je ovšem donutila k účasti na určitém počtu turnajů a jsem rád, že si vybrali jeden z největších a nejvýznamnějších světových turnajů pořádaných v Hodoníně.
Ano, myslím si, že i tohle mohlo být částečnou motivací jeho návštěvy. A samozřejmě i to, že si zde zatrénuje v klubu, který má třináct titulů v ženách a je to také základ naší reprezentace. Muži hrají extraligu a klub má velkou žákovskou a mládežnickou základnu. Navíc za tento oddíl v minulosti hrály čínské sportovkyně, které vždy vynikají velkou skromností.
I proto se pan velvyslanec s panem atašé rádi převlékli do sportovního dresu hodonínského SKST a zatrénovali si s místními, hlavně dětmi a mládeží. Velké umění předvedl nejen sám velvyslanec, ale i jeho kolega atašé Wang Qian. Mají to prostě v sobě, jak říkáme my sportovci.

A co řekli jejich výkonům tenisoví odborníci?

Ti tvrdili, že nemají k naší špičce daleko. A to nepředvedli vše, co v nich vězí.

Pan velvyslanec s doprovodem se jistě setkal ve vašem kraji i s jeho představiteli. Nechystá se snad právě ve vašem regionu nějaký společný lázeňský projekt?

Závěr pobytu byl věnován setkání s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem, které jsem úmyslně směřoval do lázní Hodonín, abych zdůraznil tradici lázeňství na jižní Moravě. V závěrečné fázi je tu příprava výstavby velkého lázeňského komplexu v Pasohlávkách, což je právě společný projekt Jihomoravského kraje s čínskými investičními partnery. Jihomoravský kraj již léta má a rozvíjí spolupráci s čínskými oblastmi, kterou zastupitelé kraje za KSČM vždy aktivně podporovali. Také jsme dbali a dbáme na to, aby byla provázanost spolupráce mezi vysokým školstvím, vědou a výzkumem.
Témat k diskuzi bylo samozřejmě mnohem více, například rozvoj turistiky, spolupráce ve vinařství a vývoz vína do ČLR, možnost spolupráce v kultuře, kde čínská strana nabízí pomoc při organizaci týdne čínských filmů v rekonstruovaném hodonínském kině Svět, a nemohlo se ani zapomenout na dopravu a čínské rychlovlaky.

Taková návštěva si jistě vyžádá náročnou přípravu. Zvládl jste to sám?

Celou návštěvu jsem pochopitelně nemohl připravit sám a jsem moc rád, že se jako brilantní organizátorka osvědčila moje asistentka Lenka Ingrová, která je zároveň velkou posilou KSČM jako předsedkyně okresního výboru a je také hodonínskou zastupitelkou. Je to rozená talentovaná diplomatka a určitě i tato zkušenost pro ní bude do budoucna velmi prospěšná.

Co říci na závěr?

Pan velvyslanec Zhang Jianmin slíbil, že u nás není naposledy a já věřím, že snad již v únoru bude mít možnost na vlastní oči shlédnout jeden z největších stolně tenisových mládežnických turnajů na světě, který se v Hodoníně uskuteční. Účastní se ho na čtyři stovky hráčů z mnoha desítek zemí celého světa. Právě tato návštěva by se mohla více specializovat a zaměřit například na cestovní ruch, tradice a vinařství. Určitě by se mu líbila jediná vinařská škola na území České republiky ve Valticích.

Autor: Ivo Pojezný | čtvrtek 27.6.2019 9:55 | karma článku: 0 | přečteno: 57x
  • Další články autora

Ivo Pojezný

Zrušení kojeňáků? Lež Petra Gazdíka ze STAN!

V pátek 6. srpna na jednání Sněmovny prošel zákaz ústavní péče pro děti do tří let s účinností od roku 2025. Budou se tedy rušit staré dobré kojeňáky a dětská centra!

10.8.2021 v 20:38 | Karma: 25,91 | Přečteno: 849x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Dnes rezignoval na svoji funkci předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Dnes rezignoval na svoji funkci předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Jako důvod své rezignace označil obrovské pracovní vytížení, na které doplácela jeho rodina.

17.5.2021 v 16:26 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Dětem chybí každodenní pohyb

Dvě třetiny českých školáků pravidelně sportují, většině ale chybí každodenní pohyb. Doporučení Světové zdravotnické organizace, aby se děti věnovaly pohybovým aktivitám aspoň hodinu denně, splňuje zhruba pětina školáků.

27.2.2020 v 9:21 | Karma: 3,99 | Přečteno: 115x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Učme děti, že pravda má velkou hodnotu

Člověk je tvor chybující. Pokud však dovede chybu přiznat a hledat cestu nápravy, je to ještě únosné.

31.1.2020 v 8:28 | Karma: 11,06 | Přečteno: 263x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivo Pojezný

Zamyšlení

Rok 2019 byl po pracovní stránce úspěšný. Podařilo se prosadit mnoho dobrého pro život nás všech. V mém soukromém životě nenastaly žádné katastrofy, a to je dobře.

19.12.2019 v 13:59 | Karma: 5,08 | Přečteno: 103x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 370x
Jsem rodák z Kyjova, kde jsem řadu let učil na speciální škole. Po dlouholetých zkušenostech v komunální a krajské politice jsem se v roce 2013 stal poslancem za KSČM, kde působím dodnes. 

Seznam rubrik