Dětem chybí každodenní pohyb

27. 02. 2020 9:21:50
Dvě třetiny českých školáků pravidelně sportují, většině ale chybí každodenní pohyb. Doporučení Světové zdravotnické organizace, aby se děti věnovaly pohybovým aktivitám aspoň hodinu denně, splňuje zhruba pětina školáků.

Každý pátý má přitom problémy s nadváhou a obezitou.

Vyplývá to z nejnovějších zjištění výzkumníků z Univerzity Palackého v Olomouci. Do výzkumu se zapojilo kolem 13 000 dětí ve věku 11 až 15 let z 230 škol z celé ČR. Sportu se podle něj věnuje 72 % chlapců a 61 % dívek. Děti jsou ale méně aktivní než před čtyřmi roky. Zatímco tehdy se pohybu denně věnovala asi čtvrtina chlapců a pětina dívek, loni to bylo o zhruba tři procentní body méně. Obecně se hýbou víc děti z bohatších rodin. Zájem o sport pak klesá s věkem.

Podle člena sněmovního školského výboru Iva Pojezného (KSČM) si je třeba uvědomit, že v současné době vyrůstá už druhá generace dětí, která nesportuje. I proto rodiče současných školáků nevidí prioritu v pravidelném cvičení svých dětí. »Bohužel, jejich prarodiče, dnešní padesátníci a starší, jsou stále v pracovním režimu a na vnuky tolik času nemají. Oni totiž ještě k pohybovým aktivitám inklinují. Dávno totiž skončilo období masovosti, kdy cvičila celá rodina. Také tržní prostředí je neúprosné, ne každý má dostatek finančních prostředků na organizovaný sport. I když se situace postupně lepší, přesto rodina musí hradit většinu nákladů,« řekl Pojezný našemu listu.

Zdůraznil, že se sportem se musí začít od nejútlejšího věku, rozhodně k tomu nestačí hodiny tělocviku v základních školách. Tu nejdůležitější roli jednoznačně má na svých bedrech rodina. K tomu všemu je třeba připočítat nedostatek sportovních vzorů, nedostatek dobrovolných a kvalifikovaných trenérů a také jejich špatné nebo nulové finanční ocenění. »Mnohá sportoviště u základních škol v odpoledních hodinách zejí prázdnotou i proto, že děti z důvodu bezpečnosti na ně nikdo bez dozoru nepustí. Myslím, že už jsme někdy ztratili zdravý rozum,« dodal Pojezný.

Pětina školáků se omlouvá z tělocviku

»Dětem chybí neorganizované hraní venku i aktivní doprava do školy nebo do kroužků,« uvedl vedoucí výzkumu Michal Kalman. Například pěšky chodí do školy zhruba 55 % dětí a na kole tam jezdí kolem čtyř procent. Samotné děti by se přitom podle Kalmana rády hýbaly víc, naráží ale často na řadu překážek, jako jsou například neudržované chodníky či chybějící cyklostezky. Zhruba 70 % jich uvedlo, že u školy chybí místo, kde by mohly zaparkovat kolo.

Za nedostatkem pohybu může být podle Kalmana rovněž neúčast v hodinách tělesné výchovy na školách. Omezená docházka do tělocviku se podle výzkumu týká pětiny školáků. Plně je z hodin tělesné výchovy omluveno pět procent dětí. Částečně jich je osvobozeno 13 procent.

Pojezný připomněl, že existují hodiny zdravotní tělesné výchovy, kde se může realizovat cvičením i člověk se zdravotním omezením. I tělocvikáři se snaží maximálně motivovat své žáky, proto se mění struktura hodiny i obsah učiva, ale ani tady se moc nedaří. »Mnozí necvičící jsou špatným vzorem pro ostatní a ti umějí strhnout taky ty cvičící na svoji stranu. A prochází jim to. Bohužel. V tomto to mají kantoři moc těžké,« dodal poslanec.

Je potřeba změnit životní styl

Odborníci upozornili, že zároveň přibývá dětí s nadměrnou hmotností. Zatímco nyní se nadváha či obezita týká každého pátého dítěte ve věku 11 až 15 let, v roce 2018 mělo nadváhu 15 procent a obezitu šest procent z nich.

»Zdravotnictví bude v budoucnu tvrdě doplácet na nezdravý životní styl. Je dávno známo, kolik ušetří stát na fyzicky zdatné populaci v této oblasti, ale celých třicet let se vlády chovaly ke sportu velmi macešsky. Jsem rád, že v posledních třech letech dochází k postupnému obratu a sport jako by našel svoji váhu a důležitost u politické reprezentace, a snad tomu dopomůže tolik sportovci očekávaná Národní sportovní agentura,« reagoval Pojezný.

Pohyb dětí by se podle odborníků měl víc podporovat. Školy by například mohly dětem vytvořit podmínky k pohybu o přestávkách a zařazovat pohybové aktivity i do výuky, řekl Kalman. Vyslovil se také pro navýšení hodin tělesné výchovy, větší podporu pohybových kroužků a zpřístupnění školních hřišť po výuce.

»V mnoha zemích je více hodin tělesné výchovy od základních přes střední až po vysoké školy. Nemyslím si ale, že tohle je to jediné správné řešení problému. Je to spíše o změně životního stylu ve prospěch pohybových aktivit. To bude moc těžký úkol pro budoucí generace,« dodal Pojezný.

zdroj: Haló noviny

Autor: Ivo Pojezný | čtvrtek 27.2.2020 9:21 | karma článku: 3.99 | přečteno: 115x

Další články blogera

Ivo Pojezný

Zrušení kojeňáků? Lež Petra Gazdíka ze STAN!

V pátek 6. srpna na jednání Sněmovny prošel zákaz ústavní péče pro děti do tří let s účinností od roku 2025. Budou se tedy rušit staré dobré kojeňáky a dětská centra!

10.8.2021 v 20:38 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 849 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.10 | Přečteno: 196 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.22 | Přečteno: 2316 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 135 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 370

Jsem rodák z Kyjova, kde jsem řadu let učil na speciální škole. Po dlouholetých zkušenostech v komunální a krajské politice jsem se v roce 2013 stal poslancem za KSČM, kde působím dodnes. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...